Ο Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας Δημήτρης Κρεμαστινός, γεννήθηκε στη Χάλκη Δωδεκανήσου, μεγάλωσε στη Ρόδο και σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Με υποτροφία, μετεκπαιδεύτηκε στις σύγχρονες τεχνικές της Καρδιολογίας στο Νοσοκομείο Hammersmith του Λονδίνου. Είχε συγγράψει τη διδακτορική του διατριβή καθώς και διατριβή επί Υφηγεσία. Υπηρέτησε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο ως Διευθυντής της στεφανιαίας μονάδας. Ακολούθως εξελέγη Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου “Γεώργιος Γεννηματάς” στο οποίο υπηρέτησε έως το 1993 όπου ανέλαβε τη Διεύθυνση μιας νέας Καρδιολογικής Κλινικής στο νεοσύστατο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Το έτος 2004 ανέλαβε τη Διεύθυνση και οργάνωσε εκ του μηδενός τη Β’ Καρδιολογική Κλινική του ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο «Αττικόν», το οποίο ο ίδιος είχε θεμελιώσει ως Υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Ανήλθε όλες τις βαθμίδες της Πανεπιστημιακής ιεραρχίας από Πανεπιστημιακός βοηθός μέχρι τη πρώτη βαθμίδα του Καθηγητού Καρδιολογίας. Το ερευνητικό του έργο είναι σε βάθος και αφορά όλο το φάσμα της σύγχρονης κλινικής Καρδιολογίας και της βασικής έρευνας. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μελέτη της Μεσογειακής αναιμίας, τη γενετική των μυοκαρδιοπαθειών, τον αιφνίδιο θάνατο, τη στεφανιαία νόσο και την προστασία του μυοκαρδίου. Οι μελέτες του είναι δημοσιευμένες στα υψηλότερης απήχησης επιστημονικά περιοδικά και το έργο του έχει διεθνή αναγνώριση με χιλιάδες βιβλιογραφικές αναφορές σε αυτό.
Ο Καθηγητής Κρεμαστινός ενέπνεε τους συνεργάτες του και τους μαθητές του και τύγχανε του απόλυτου σεβασμού τους. Το μήνυμα του ήταν αφοσίωση στον άρρωστο, υψηλή ποιότητα ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών, έρευνα και συνεχής ιατρική εκπαίδευση.
Έδινε συνεχείς ευκαιρίες σε όλους και ιδιαίτερα στους νέους για να μετεκπαιδευτούν σε μεγάλα επιστημονικά Κέντρα και να εξειδικευτούν σε τομείς της σύγχρονής Καρδιολογίας. Έδωσε, καθοδήγησε και παρακολούθησε πολλές διδακτορικές διατριβές σε κάθε ενδιαφερόμενο για έρευνα. Η καθημερινή κλινική επίσκεψη από τον ίδιο ήταν πάντα εκπαιδευτική και επωφελής τόσο για τους νεότερους όσο και για τους πιο έμπειρους συνεργάτες του. Αρχή του ήταν ότι ο κάθε γιατρός οφείλει να γνωρίζει άριστα την Καρδιολογία αλλά παράλληλα πρέπει να εστιάζεται και να ασχολείται σε βάθος με ένα ιδιαίτερο αντικείμενο της. Η βαθειά ιατρική του γνώση και η εκπαιδευτική του ικανότητα είναι αποτυπωμένες στα συγγράμματα του για φοιτητές και γιατρούς αλλά και στα βιβλία του που απευθύνονται στο ευρύ κοινό και αναφέρονται σε παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος. Αρθρογραφούσε πολύ συχνά στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο για την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα πρόληψης και θεραπείας.
Απολάμβανε της απόλυτης εμπιστοσύνης των ασθενών του με την καθαρή του σκέψη και την ορθολογική διαγνωστική προσέγγιση. Δε διέκρινε ποτέ τον ανώνυμο από τον επώνυμο ασθενή και οι ιατρικές του αποφάσεις δεν επηρεάσθηκαν ποτέ από το πρόσωπο του ασθενούς. Υπήρξε για πολλά χρόνια ο θεράπων ιατρός του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας Ανδρέα Παπανδρέου.
Διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και εκλεγμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών. Υπήρξε μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών εταιρειών.
Ο Καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός ασχολήθηκε και με την πολιτική παράλληλα με τα Ακαδημαϊκά και τα ιατρικά του καθήκοντα.
Διετέλεσε Υπουργός Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων από το 1993-1996, Βουλευτής Δωδεκανήσου από το 1996-2000 και από το 2009-2019. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων από το 2015-2019.
Ως Υπουργός Υγείας επεξέτεινε το ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα, στελέχωσε κινητές μονάδες με γιατρούς, δημιούργησε μονάδες του ΕΚΑΒ για αεροδιακομιδές ασθενών από τη νησιωτική και την απομακρυσμένη ηπειρωτική Ελλάδα, εισήγαγε την τηλεϊατρική στη χώρα, δημιούργησε και στελέχωσε τον οργανισμό κατά των ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), αναμόρφωσε την ψυχική υγεία, εισηγήθηκε το νόμο για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Εξαίρεσε τη χώρα από τη συνθήκη του Μάαστριχτ και επέτυχε την απόκτηση του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου «Αττικόν» και άλλων δέκα νοσοκομείων της χώρας πολλά από τα οποία τα θεμελίωσε ως Υπουργός.
Τελειώνοντας θα πρέπει να τονισθεί ότι ο Καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός συνέβαλε καθοριστικά στην αναμόρφωση της σύγχρονης Καρδιολογίας. Μάς έμαθε πως όταν έχεις γνώσεις η απλή ιατρική σκέψη οδηγεί στη σωστή διάγνωση, ότι πρέπει να έχεις σταθερές απόψεις και να μην αποκλίνεις από τους στόχους σου.
Μάς έμαθε επίσης ότι στις επιστημονικές συζητήσεις άλλοτε συμφωνείς, κάποτε διαφωνείς αλλά πάντοτε μαθαίνεις.
Θα απολαμβάνει διαχρονικά, όπως απολάμβανε και εν ζωή, την αναγνώριση, την αποδοχή, τον σεβασμό και τη βαθειά εκτίμηση όλων των γιατρών και νοσηλευτών, διαφορετικών επαγγελματικών ιδιοτήτων, ηλικιών και χαρακτήρων που κάποτε βρέθηκαν κοντά του και σήμερα στελεχώνουν κάθε γωνιά της πατρίδας μας.
Ευστάθιος Ηλιοδρομίτης
Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ
Διευθυντής Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής
«Αττικόν»