Στις 27 Μαΐου 2021,  λίγες μέρες δηλαδή πριν την  Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31η Μαΐου) ολοκληρώθηκε ο κύκλος των 8 δίωρων ομαδικών διαδικτυακών συναντήσεων του  νέου καινοτόμου προγράμματος συνεργασίας του Κέντρου Πρόληψης  των Εξαρτήσεων «ΠΡΟΝΟΗ» Δήμου Κηφισιάς με το εργαστήριο Προληπτικής Καρδιολογίας της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν ΑΤΤΙΚΟΝ (Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος)  και την Ειδική Ακαδημαϊκή Μονάδα Μελέτης Καπνισματικής Συμπεριφοράς (Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας) του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου  Δυτικής Αττικής.

Οι 11 συμμετέχοντες καπνιστές που ολοκλήρωσαν την διαδικτυακή ομάδα «ΖΟΟΜ &…. Στοπ στο Κάπνισμα!» έκαναν πράξη το σύνθημα #committoquit δηλαδή «Δεσμεύομαι και Σταματώ» που είναι το κεντρικό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος για φέτος,  και μας έδειξαν ότι με την αξιοποίηση της κατάλληλης βοήθειας και κινητοποίησης μπορεί κανείς να  καταφέρει να κόψει το κάπνισμα.

Το πρόγραμμα «ΖΟΟΜ &…. Στοπ στο Κάπνισμα!» είναι  μια  ψυχοκεκπαιδευτική  παρέμβαση  που μέσω  ψυχολογικής υποστήριξης  στόχο είχε να ενισχύει τους συμμετέχοντες στην απόφαση τους να κόψουν το κάπνισμα και να τους παρέχει την βοήθεια που χρειάζονται προκειμένου να διατηρήσουν την διακοπή καπνίσματος μακροπρόθεσμα. Παράλληλα,  κατά την διάρκεια του προγράμματος το οποίο συντόνιζε το  ΚΠ ΠΡΟΝΟΗ, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση και παρεμβάσεις από όλη την επιστημονική ομάδα του ιατρείου διακοπής καπνίσματος της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν ΑΤΤΙΚΟΝ και παραπομπή σε όσους επιθυμούσαν την υποστήριξη μέσω των κατάλληλων φαρμακοθεραπειών. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν ενημερώσεις και συμβουλευτική παρέμβαση  από ειδικούς υγείας  της  Ειδικής Ακαδημαϊκής Μονάδας Μελέτης Καπνισματικής Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου  Δυτικής Αττικής.

   Στο πρόγραμμα συμμετείχαν ενήλικες καπνιστές όχι μόνο από την Κηφισιά αλλά και από άλλες περιοχές εντός και εκτός νομού Αττικής λόγω της προσβασιμότητας που προσφέρει η διαδικτυακή υλοποίηση του. Με την λήξη του προγράμματος είχαν κόψει το κάπνισμα το 63,4% των συμμετεχόντων, ένα 18,1%  μείωσαν τον καθημερινό αριθμό τσιγάρων  και ένα 18, 1% παρέμειναν στα ίδια επίπεδα χρήσης καπνού με την αρχή της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα.

     Σύμφωνα με την ποιοτική αξιολόγηση που έκαναν οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν  το πόσο σημαντική επίδραση είχε άμεσα η διακοπή του καπνίσματος όχι μόνο στην σωματική τους υγεία αλλά στην ενίσχυση  και ενδυνάμωση της αυτοεκτίμησής του αφού κατάφεραν κάτι που το θεωρούσαν εξαιρετικά δύσκολο.      

     Επιπλέον,   δήλωσαν  ότι έμειναν εξαιρετικά ικανοποιημένοι από το περιεχόμενο του προγράμματος  (επιστημονικό υπόβαθρο, τεκμηρίωση, υλικά, τεχνικές, tips κτλ) και από την συνεργασία των φορέων και των διαφορετικών ειδικοτήτων όσο και από την ομαδική μορφή που τους πρόσφερε ενδυνάμωση στο κίνητρο, αλληλεγγύη, μοίρασμα, κατανόηση και αλληλοϋποστήριξη.

   Πληροφορίες για το Πρόγραμμα  : Σωτηρία Μακαρώνη: Ψυχολόγος Υγείας MSc – Ψυχοθεραπεύτρια, Επ. Υπεύθυνη Κ.Π ΠΡΟΝΟΗ Δήμου Κηφισιάς. Ώρες επικοινωνίας: καθημερινά 09:00-14:30 στο 210.8082673 ή μέσω e-mail:[email protected]

 

Συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ & ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΠΡΟΝΟΗ» ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ-ΟΚΑΝΑ

Μακαρώνη ΣωτηρίαΣυντονίστρια προγράμματος, Ψυχολόγος Υγείας MSc – Ψυχοθεραπεύτρια, Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικά Υπεύθυνη Κ.Π ΠΡΟΝΟΗ.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ –ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ

Οικονομίδης Ιγνάτιος Καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής  Σχολής ΕΚΠΑ, Υπεύθυνος Εργαστηρίου Προληπτικής Καρδιολογίας  και Εργαστηρίου Υπερήχοκαρδιογραφίας Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν».

Κουρέα Καλλιρρόη Καρδιολόγος MD, PhD  Ακαδημαϊκός υπότροφος της Β Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν». Υπεύθυνη Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος.

Κωστέλλη Γαβριέλλα: Νοσηλεύτρια ΤΕ,MSc,  Εργαστήριο Προληπτικής Καρδιολογίας Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής  Κλινικής, Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» (Ιατρείο διακοπής καπνίσματος).

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ) ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ  ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ.

Μπαρμπούνη Αναστασία:  MD, MSc, PhD. Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας, Υγιεινής και Πρόληψης Νόσων , Υπεύθυνη Ειδικής Ακαδημαϊκής Μονάδας Μελέτης Καπνισματικής Συμπεριφοράς ,Τμ. Δημόσιας και Κοινοτικής ΥγείαςΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Κεσανόπουλος Κωνσταντίνος, Βιολόγος, ΕΔΙΠ, Τμ. Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Παπαδοσηφάκη Γεωργία: Εργοθεραπεύτρια,MSc, ΨΝΑ Δαφνί, Υπ Διδάκτωρ Τμ. Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής