Με την πρόσφατη επανέναρξη του προγράμματος διακαθετηριακών εμφυτεύσεων αορτικών βαλβίδων, η Κλινική μας έχει τη δυνατότητα να προσφέρει και πάλι στους ασθενείς τη συγκεκριμένη θεραπεία.

Πρόκειται για μια επέμβαση που πραγματοποιείται σε ασθενείς  με σοβαρή στένωση αορτικής βαλβίδας και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στους οποίους ενδείκνυται η διαδερμική εμφύτευση αορτικής βαλβίδας στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο αντί για Καρδιοχειρουργική αντικατάσταση της.

Την Παρασκευή 18/06/2021 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Β΄ ΠΚΚ, επέμβαση εμφύτευσης αορτικής βαλβίδας μετά από πολύ καιρό και μετά από δεκάδες επιτυχείς εμφυτεύσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν.

Με την επέμβαση αυτή συνεχίζεται η επιτυχής λειτουργία του πολυετούς προγράμματος διαδερμικής εμφύτευσης αορτικών βαλβίδων από τη Β΄ΠΚΚ.

Η Κλινική μας ήταν από τις πρώτες που ξεκίνησαν τη διαδερμική εμφύτευση αορτικών βαλβίδων  το 2008. Το πρόγραμμα αυτό είχε αναίτια διακοπεί στο τέλος του 2017 από την προηγούμενη Διοίκηση του Νοσοκομείου και την τότε Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας.

Η επανέναρξη του προγράμματος στο «Αττικόν» είναι ιδιαίτερα σημαντική για όλους τους ασθενείς που έχουν ένδειξη για αυτή τη θεραπεία λαμβανομένου υπ΄ όψη ότι τα μέχρι σήμερα δημόσια νοσοκομεία του λεκανοπεδίου όπου πραγματοποιείτο η επέμβαση αυτή ήταν μόνο δύο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πολύμηνη αναμονή των ασθενών ή τη δυσμενή κατάληξη μερικών λόγω καθυστερήσεων για την επέμβαση.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από τους Καρδιολόγους κκ. Φ. Κολοκάθη, Χ. Παππά και την Αναισθησιολόγο κα Σ. Ματιάτου.

Η αξιολόγηση και ο συνεχής προγραμματισμός επεμβάσεων από την Ομάδα Καρδιάς του Νοσοκομείου «Αττικόν»  θα μειώσει την αναμονή των ασθενών και θα βελτιώσει το προσδόκιμο επιβίωσης τους.

 

Ο Διευθυντής της Β΄ΠΚΚ

 

Ευστάθιος Ηλιοδρομίτης

Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ