Από τον Διευθυντή της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής

Η διακαθετηριακή εμφύτευση βαλβίδων αποτελεί σήμερα τη θεραπευτική μέθοδο επιλογής για ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ασθενών οι οποίοι παρουσιάζουν συν-νοσηρότητες και οι οποίοι θεραπεύονται με μειωμένο διεγχειρητικό και περιεγχειρητικό κίνδυνο και με πολύ λιγότερες ημέρες νοσηλείας.

Η Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική υπήρξε πρωτοπόρος στις εμφυτεύσεις βαλβίδων από το 2008, λίγο μετά την πρώτη εμφύτευση στην Ελλάδα, με μηδενική περιεπεμβατική θνητότητα.

Πρόσφατα, για άγνωστους λόγους και μετά από συνεχή 10ετή λειτουργία, το πρόγραμμα διακόπηκε βιαίως από κάποιους που χρησιμοποίησαν μια σειρά μεταβαλλόμενων και αλληλοαναιρούμενων λόγων, οι οποίοι κυμαίνονται από γραφικοί και ιδιαίτερα κωμικοί έως δυστυχώς και τραγικοί για την τύχη των ασθενών.

Έτσι σήμερα παρεμποδίζεται σκόπιμα η διακαθετηριακή εμφύτευση βαλβίδων από μια μεγάλη Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, σε ένα από τα μεγαλύτερα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας εξ αιτίας κάποιων που έχουν πλήρη άγνοια του αντικειμένου, που γνωρίζουν άριστα να δημιουργούν μόνο προβλήματα, να παρεμποδίζουν τη πρόοδο της επιστήμης, να δημιουργούν εντάσεις και να μη δίνουν λύσεις.

Ίσως το πρόβλημα να είχε λυθεί, έστω και προσωρινά, εάν στη λίστα των ασθενών που περιμένουν να τους εμφυτευθεί βαλβίδα υπήρχε ασθενής από συγκεκριμένη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας. Μέχρι τότε, οι ασθενείς που δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα, ας περιμένουν να τους εμφυτευθεί η βαλβίδα στο ένα και μοναδικό Δημόσιο Νοσοκομείο της Αθήνας στο οποίο εμφυτεύονται σήμερα οι βαλβίδες αυτές, αρκεί να περιμένουν περίπου δύο χρόνια μέχρι να έρθει η σειρά τους.

Ευστάθιος Κ. Ηλιοδρομίτης

Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ